مطالعات بسیاری این موضوع را گزارش کرده اند که عموما عدم اتصال مربوط به انتهای ۵ˊ مولکول RNA راهنما عموما رخ می دهد اما پیش بینی اینکه این عدم جفت شدنها در انتهای ۵ˊ مولکول RNA راهنما به چه میزان اثرات غیرهدف دارد مشکل است. هرچند تکنیک هایی در طراحی وجود دارد که کمک میکند تا میزان این اتصالات غیر هدف کاهش یابد، اثرات غیر هدفمند ایجاد شده توسط سیستم کریسپر-کس ۹ از چالش های استفاده از این تکنیک است
علاوه بر سیستم کریسپر-کس ۹ دو نوع مرسوم دیگر ابزارهای ویرایش ژنوم پروتئینی وجود دارد که شامل ۱( نوکلئازهای انگشت روی [۱] و [۲](TALENs) می باشد. در این دو نوع ابزار از آنزیم FokI به عنوان آنزیم برش دهنده استفاده می شود. هرچند که در این روش ها میزان اتصالات غیرهدف کمتر است ولی از لحاظ مراحل ساخت و طراحی پیچیده تر می باشد.
امروزه بر هیچ دانشمندی در حوزه علم بیولوژی مولکولی و رشته های مرتبط پوشیده نیست که تکنولوژی کریسپر ابزاری قدرتمند به منظور ویرایش ژنوم موجودات می باشد. چاپ بیش از هزاران مقاله از سال ۲۰۱۳ تا کنون در این حوزه بر اهمیت این تکنولوژی استراتژیک در دنیا دلالت دارد. این تکنولوژی در حوزه درمان بیماریهای ژنتیکی از طریق ژن درمانی تحول شگرفی را در حوزه پزشکی ایجاد کرده است.
[۱] Zinc-finger Nucleases
[2] Transcription Activator-Like Effector Nucleases
سیستم Cas9 را میتوان در گستره ی وسیعی از دستکاریهای ژنومی مورد استفاده قرار داد. به طور کلی دستکاریهای ژنتیکی به کلیه فرآیندهایی گفته میشود که ژنهایی را درون سلول هدف گیری نموده و تغییر داد. دستکاری های ژنتیکی اساس بسیاری از فعالیتهای علمی، بیوتکنولوژی، تأمین غذا و داروی انسان است. تاسیس بیش از ۴۲ شرکت مهم در امریکا و اروپا و آسیا از سال ۲۰۱۵ تا کنون با محوریت درمان بیماریهای ژنتیکی انسانی با استفاده از تکنولوژی کریسپر-کس ۹ امید بخش افق های تازه ای در درمان بیماریهای مهلک ژنتیکی مانند دیستروفی عضلانی یا عفونت های ویروسی مانند HIV و هپاتیت است.
2 دیدگاه
[…] اگر به این موضوع علاقه دارید ادامه ی مطلب را نیز دنبال … Share0 […]
[…] […]