این موجودات، خیلی باهوش و موفق هستند برای این که هم ار لحاظ فیزیولوژیک و هم ار لحاظ ژنتیک خیلی انعطافپذیر و flexible هستند. اکثر قارچها از طریق اسپور تکثیر میشوند و بسیاری از پدیدههاییکه در یوکاریوتهای عالی وجود دارد در این موجودات قابل بررسی و دنبال کردن است. از جمله میتوز، میوز، وجود میتوکندری و غیره. بنابراین افرادی که به هر دلیل مایل مطالعه بر روی چنین پدیدههایی هستند از این موجودات به عنوان مدل استفاده میکنند.
علت بقا این موجودات و هوشمندی آنها، این است که می توانند سالها و سالها به صورت نهفته یا dormant باقی بمانند؛ به خصوص به شکل اسپور، آنقدر به این شکل باقی میمانند تا شرایط از نظر دما و غلظت نمک و آب مناسب باشد و بعد شروع به رشد میکنند.
قارچها به دلایلی زیر موجودات بسیار موفقی هستند:
این موجودات جنبههای خوب و بدی برای انسان دارند. قطعا قارچهای پاتوژن زیادی را میشناسید. قارچها ممکن است به خود ما یا علاقههای ما (ازجمله محصولات گیاهی و غیره) آسیب بزنند. به علت فیزیولوژی خاصی که دارند قادرند بر روی هر چیزی رشد کنند. روی درخت؛ کنده درخت مرده، حتی روی پلاستیک هم رشد میکنند. به همین دلیل ممکن است آسیب زیادی ایجاد کنند. اما جنبههای خوبی هم دارند به طوری که میدانیم سالهاست از yeast برای تولید شراب، نانوایی و آنتیبیوتیکها استفاده شده است. منشاء اسیدسیتریکی که در نوشابه است قارچ آسپرژیلوس است؛ بسیاری از قرصها و داروها مثل استاتینها و غیره منشا قارچی دارند و حتی در صنایع پنیرسازی میبینیم که پنیری به نام، پنیر کپکی تولید می شود که در میان فرانسویان علاقمندان فراوانی دارند (و این روزها شرکت کاله هم تولید میکند).
مضرات قارچها برای انسان و متعلقاتش:
فواید قارچها برای انسان:
از نظر ما که ادعای دانشمندی داریم این ارگانیسمها مدل خیلی خوبی برای تحقیقات هستند. گرچه بعضی از قارجها کمی قلق دارند (مثل قارچهای رشتهای که دیوارهی خیلی سختی دارند)؛ اما مخمرها – به اندازهی باکتریها – به راحتی در محیطهای ساده رشد میکنند و زمان تقسیم[۱] آنها کوتاه است. آن چیزی که برای ما مهم است و قارچها را به عنوان مدل آزمایشگاهی مطرح میکند این است که خیلی از پدیدههایی که در یوکاریوتهای عالی مثل انسان وجود دارند در این موجودات نیز یافت میشود. از جمله Development و diffrentiation، تقسمات سلولی میوز و میتوز و سایر موارد اینچنینی. بنابراین یک مدل یوکاریوتی خیلی خوب هستند.
از جمله تحقیقاتی که روی این موجودات انجام شد میتوان از تحقیق بر روی نوروسپورا نام برد. نوروسپورا که یک نوع قارچ است توسط بیدل و تاتوم[۲] بررسی شد. تحقیق بر روی این قارچ باعث شد که این دو دانشمند، نظریه «یک ژن یک آنزیم» را ارائه دهند که البته امروزه میدانیم این نظریه به این شکل غلط است و به شکل نظریهی «یک ژن یک پلیپپتید» تصحیح شده است. لازم است یادآوری کنیم که این دو محقق برای تحقیقاتی که بر روی قارچ نوروسپورا انجام دادند، جایزهی نوبل دریافت کردند.
[۱] double time
[2] Beadl and Tantum
چرا قارچها مدلهای مهمی برای تحقیقات هستند:
دو خاصیت خیلی مهم در این موجودات وجود دارد که عبارت است از:
سوال دانشجو: چرا در این قسمت به بحث تقسیمسلولی توجه ویژه انجام میشود؟
اهمیت تقسیم سلولی از این نظر است که سلولها هسته دارند و این در قیاس با پروکاریوتها اهمیت مییابد که بدون هسته هستند و اینجا اهمیت تقسیم سلولی هسته است که در پروکاریوتها مطرح نیست.
در شکل ۱ تصاویری دیده میشود که به انواع تقسیم سلولی در قارچها اشاره میکند. شکلی از ساکارومیسس سرویزیه[۱] دیده میشود که میتواند از طریق جوانهزدن رشد کندو میبینید که از یک سلول مادر، سلول دختر ایجادشده است. در تصویر سمت راست و پایین همین اسلاید میتوانید شیزوسکارومایسس را ببینید که تقسیم سلولی آنان از وسط است و در واقع این سلولها جوانه نمیزنند.
در همین شکل قارچهای رشتهای دیده میشوند. آسپرژیلوس یک قارچ رشتهای است که به شکل مسیلیوم رشدمیکند و اسپورها را هم در این تصویر قابل مشاهده هستند. اسپورها ابتدا ایجاد میشوند و وقتی به اندازهی کافی رشد کردند ساختارهای اسپوروزوییتی را تشکیل میدهند که میتوانند دوباره نسل بعدی را ادامه بدهد.
[۱] Saccharomyces Cerevisiae
قارچها در مقایسه با پروکاریوتها دو نوع تقسیم دارند.
1 دیدگاه
[…] برگردم و بقیه عناوین این مقاله را ببینم میخواهم به بخش ویژگیهای قارچها برگردم و بقیه آن ر… […]