در یک نگاه اجمالی به اولین خانه های افقی در صدر جدول SWOT، ملاحظه میشود که امکانات مناسبی برای زیست فناوری کشور ایجاد شده است. یعنی می توان از تواناییها و امکانات موجود به عنوان پایگاه و نقطه اتکایی در جهت توسعه این فناوری بهره برداری نمود. اما چنین اتفاقی زمانی رخ خواهد داد که معنا و مفهوم همکاری، کار توام و با نیرو افزایی ( Synergy) به خوبی درک شود. با توجه به نقاط قوت موجود در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، که پشتوانه کاری برای فعالیت های تحقیقاتی زیست فناوری است، بستر مناسبی برای شروع اقدامهای نسبتا بزرگ و مهم در جهت ایجاد زیست فناوری های بومی فراهم شده است. بنابر این نباید به انتظار ورود فناوری و با محصولات آن از خارج کشور باقی ماند و همین امکانات را با اتلاف وقت از دست داد.
به خواست مسؤولين طراز اول کشور برای رسیدن به خودکفایی در زمینه های مختلف، وجود صندوق پس انداز ارزی با موجودی بیش از ۱۴ میلیارد دلار است.
البته آمار درستی در این باره منتشر نشده، ارقام اعلام شده توسط مسؤولين ببانگر رقمی در این حدود میباشد. وجود مراکز تحقیقاتی با تجهیزات مناسب ونیروی انسانی تحصیل کرده، توانایی فنی و مهندسی مناسب (نرم افزاری در بخش صنایع همچنین وجود مقادیر بسیار زیادی ابزار آلات، تجهیزات، ماشين آلات و … تنها بخشی از نقاط قوتی است که در کشورهای جهان سوم و حتی در برخی از کشورهای در حال توسعه وجود ندارد یا کمتر مشاهده می شود. امکانات و عوامل فوق مربوط به توانایی داخلی است، اما در سطح خارجی هم می توان به عواملی اشاره کرد که موجب تقویت بیشتر عوامل داخلی می شوند:
عضویت در سازمان بین المللی ICGEB و اجرای تحقیقات مشترک زیست فناوری با برخی کشورهای پیشرفته، درزمینه کشاورزی، بیانگر روح همکاری علمی ایرانیان با دیگر کشورها برای کمک به گسترش علم و فناوری به سایر کشورهای جهان و افزایش سطح علمی کشور می باشد. مزیت این نوع همکاریها برای کشور ما ارتقای کیفیت آموزشی افراد تحصیل کرده، کسب تجربه و بومی کردن علم و فناوری است. از طرف دیگر بدین وسیله متخصصین و دانشمندان ایرانی در مجامع علمی بین المللی حضور یافته و میدانی برای محک زدن تواناییهای علمی و معرفی ظرفیت های علمی و تکنولوژیکی ایران به متخصصین سایر کشورها فراهم می شود. این امر موجب توسعه قابلیت های آنان و کشور ایران می شود.
با کنار هم قرار دادن عوامل قوت سیاسی (پشتیبانی دولت از تحقیقات و نفوذ کمیته ملی زیست فناوری در دولت)، اقتصادی (صندوق پس انداز ارزی و تواناییهای صنعتی کشور)، فرهنگی (نیروی انسانی متخصص، توانایی فنی و مهندسی، تجارب تحقیقاتی در رشته کشاورزی و اولویت تحقیقاتی در زمینه فناوری های نوین) و بالاخره با تاسیس مراکز و سازمانهای تحقیقاتی نسبتا مجهز و برقراری ارتباطات بین المللی، می توان ضعف های موجود را اصلاح نمود، با تهدیدات و فشارهای احتمالی به گونه ای عقلایی مقابله کرد و در جهت توسعه و تقویت زیست فناوری تلاشی اصولی به عمل آورد. انجام این مهم بر عهده کمیته ملی زیست فناوری ایران است. این کمیته می تواند با استفاده از نفوذ و قدرت خود در قوه مجریه، عوامل قوت پراکنده را پس از شناسایی برای دستیابی به اهداف توسعه زیست فناوری در حول یک محور گرد آورد.
ضعفها گاهی بر اثر فقدان و یا نبودن منابع و امکاناتی نظیر منابع مالی، نیروی انسانی، علم و دانش و غیره حاصل می شود، زیرا وجود این منابع و امکانات برای انجام مجموعه ای از فعالیت ها، ضروری است، اما گاهی علی رغم وجود نیروی انسانی و منابع اولیه، به دلیل نارسایی در سیستم مدیریت، سازمان دچار ضعف و سنی شده و قادر به حرکت در راستای رسیدن به اهداف خود نمی باشد.
ضعف های دسته اول در حوزه زیست فناوری به طور کلی از دو مورد زیر حاصل میشود:
ا- نبودن سرمایه گذاری کافی در زمینه تحقیق و توسعه
۲- کمبود اطلاعات و دانش فنی لازم در زمینه تولید یا در زمینه بهره مندی از فناوری نهفته در اسناد اطلاع افزار نظیر طرح های نقشه ها، مشخصات، روابط محاسبات ریاضی، نظریه های علمی و غیره.
برطرف کردن ضعف اول (سرمایه گذاری)، بر عهده مسؤولين بوده، بنابر این امکان پذیر است و این موضوع در درجه نخست به حوزه داخلی کشور مربوط می باشد، اما در مورد دوم (اطلاع افزار)، مساله قدری پیچیده تر و دشوار تر است، زیرا متاسفانه در این مورد وابستگی به خارج از کشور وجود دارد که از طریق بسط ارتباطات علمی با کشورهای اروپایی و توجه کافی به وضعیت نیروی انسانی داخلی کشور به تدریج بر طرف می شود. اطلاع افزار ماحاصل انجام تحقیق و توسعه و تلاش دلسوزانه نیروی انسانی (نیروی مغزی) است.
دسته دوم ضعفها شامل ضعف در تصمیم گیری قاطع و به موقع، عدم هماهنگی بین دستگاههای اجرایی، وجود سدها و عوامل بازدارنده استعدادهاء درگیر کردن نیروی انسانی متخصص در فعالیت های اداری و اجرایی، ضعف درسازماندهی (سازمان فرار)، فقدان قوانین حق مالکیت فکری و حق امتیاز، ضعف در ایجاد ارتباطات علمی داخلی، منطقه ای و بین المللی، وجود فعالیتهای تحقیقاتی پراکنده و هستند. تمام این نقاط ضعف از ضعف در سیستم مدیریت حاصل می شود که اصلاح آن تنها به شایسته سالاری و عزم قاطع در رفع تبعیض و گزینش افراد صالح در رده های مختلف بستگی دارد. در حال حاضر مدیران شایسته و دلسوزی در سازمانهای مختلف حضور دارند که چرخهای کشور به دست توانای آنها به گردش در می آید. اما آنان نیز به دلیل کم بودن تعداد، متحمل شدن زحمات دیگران و صرف بخش زیادی از تواناییهای خود در زمینه اصلاح ندانم کاری های سایرین، کارآیی مطلوب را ندارند.
ضعف های دیگری نیز وجود دارند که ناشی از وجود دو دسته ضعف فوق الذكر می باشند. به کار گرفتن تواناییهای زیست فناوری ایران د رجهت تامین برخی نیازمندیهای مهم و راهبردی کشور مانند تأمین غذا، بهداشت، تولید تجهیزات و مواد آزمایشگاهی و تولید تجهیزات و مواد مورد نیاز برای دفاع در برابر سلاحهای بیولوژیکی، جزء دسته سوم ضعفها محسوب می شوند. بنابر این می توان به طور خلاصه ضعف های زیست فناوری ایران را به شرح زیر بیان نمود:
الف – سرمایه گذاری ضعیف و یا ناچیز در تحقیقات.
ب – ضعف در اطلاع افزار.
پ . ضعف در سیستم مدیریت.
ت – ضعف در جهت دهی و به کارگیری تواناییهای زیست فناوری برای مقابله با مسایل راهبردی کشور.
باید برای برطرف کردن نقاط ضعف، از قوتها تا حد ممکن بهره برداری نمود. به عبارت دیگر می توان با استفاده از صندوق پس انداز ارزی بودجه تحقیقات را افزایش داد، ضعف های مدیریتی را از طریق کمیته ملی زیست فناوری برطرف کرده ارتباطات بین المللی را برای تکمیل اطلاع افزار از طریق همکاری با سازمانهای بین المللی و کشورهای اروپایی گسترش داد و اهداف تحقیقاتی مناسب را برای برخورد با مسائل راهبردی کشور انتخاب نمود.