سیاسی
۱- گسستگی میان اراء و عمل، بين تصمیم گیری و اجرا، مسؤولیت و اختیار، گسستگی و اختلاف دیدگاه در بین دستگاههای اجرایی و مسؤولین که موجب تاخير در اجرای طرحها وپروژهای مهم ملی میشود.۲- ناشنایی سیاستگذاران کلان کشور نسبت به تواناییهای علمی، اقتصادی و اجتماعی زیست فناوری. ۳- عدم هماهنگی لازم بین سازمانها و وزارتخانه های مرتبط با زیست فناوری. ۴- وجود مراجع متعدد تصمیم گیری در زیست فناوری.
اقتصادی
۱- عدم سرمایه گذاری کانی در تحقیق وتوسعه زیست فناوری و به کارگیری این فناوری در توسعه اقتصادی کشور.۲- درگیری نیروی انسانی متخصص در فعالیتهای ستادی، پشتیبانی و تلف شدن وقت نیروی انسانی در چرخه های اداری پیچیده و ناکارامد. ٣- فقدان سیاست و راهکارهایی برای تولید تجهیزات و مواد آزمایشگاهی در جهت رسیدن به خودکفایی برای انجام تحقیقات مختلف زیست فناوری. ۴- نامشخص بودن با ناتوانی بخش صنعت در تولید انبوه محصولات تحقیقاتی زیست فناوری. ۵- فقدان مکانیسم ها، روشها و حلقه های اتصالی بین صنعت و دانشگاه و مراکز تحقیقاتی. ۶- ناچیز بودن سرمایه گذاری و فعالیت بخش خصوصی در تحقیقات زیست فناوری. ۷- سرمایه گذاری سنتی و ترجیح اقتصادی بخش تجارت برای سرمایه گذاران.
فرهنگی
۱- کمبود اطلاع افزار ( fo- Ware )ما اطلاعات و دانش فنی تولید با فناوری نهفته در اسناد شامل طرحها، نقشه ها، مشخصات، روابط، محاسبات ریاضی، نظریه های علمی و برای .فعالیتهای تولیدی و تحقیقاتی۲- عدم وجود استانداردهای تحقیقاتی و عدم توجه به رعایت استانداردها که تاثیر قاطع و قابل توجهی در کیفیت فناوری بدست آمده از تحقیقات دارد.۳- ناآگاهی عمومی نسبت به تواناییهای زیست فناوری. ۴- نامشخص بودن سیاستها، راهبردها، اهدان، اولویت ها و برنامه ریزی در سطح ملی برای دستیابی به توانایی علمی و تولید فراورده های زیست فناوری در ایران. ۶- وجود فعالیتهای پراکنده تحقیقاتی که مانع بهره وری بهینه از منابع میشود. وجود ضن در انجام تحقیقات بنیادی.۷- وجود عوامل بازدارنده و محدودیتهای علمی، فرهنگی واداری که مانع رشد استعدادها و خلاقیت های مغزی میشود.۸- ضعف در کار گروهی و همکاری بین محققین. ۹- مقدار کم نیروهای متخصص و محقق ارشد.
اجتماعی
۱- ضعف در سازمان افزار ( Orga• War ) یعنی ضعف در سازماندهی و مدیریت تولید و تحقیقات با فناوری نهفته در سازمان، شامل تمام چهارچوبهای سازمانی مورد نیاز برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی و تولیدی۲- ضعیف بودن ارتباطات علمی، فنی و تحقیقاتی رشته های مختلف زیست فناوری در سطح منطقه و جهان.۳- فقدان قوانین حق مالکیت فکری با حق امتیاز (Patent) در جامعه که موجب دلسردی و عدم همکاری دانشمندان و محققین برای انجام تحقیقات میشود.۴- وجود قوانین دست و پاگیر مالی، اداری و که مانع رشد و شکوفایی فعالیتهای تحقیقاتی میشود. ۵- مشکلات مالی محققین و پایین بودن دستمزد ها. ۶- اتکای فعالیت ها به فرد نه به برنامه های کلان کشوری.
دفاعی – امنیتی
کشور ایران به دلیل واقع شدن در یک منطقه خشک و نیمه خشک قادر به ادامه روشهای فعلی کشاورزی و تامین اقلام مهم و راهبردی مواد غذایی برای جمعیت رو به افزایش خود نیست.۲۔ عدم توانایی کافی برای تولید و در تامین تجهیزات و مواد مورد نیاز برای دفاع در برابر سلاحهای بیولوژیکی. ۴- کمبود اطلاعات در زمینه تهدیدات زیستی اعمال شده از جانب سایر کشورها نام. ۴- اعمال فشارهای سیاسی -اقتصادی جهت کنترل کشور ایران در زمینه دستیابی به ابعاد پیشرفته این فناوری تحت عناوین موهوم مثل بیوتروریسم و …..
سیاسی
۱- وجود حمایت سیاسی و پشتیبانی از نويين، بيشبرد و اجرای برنامه های توسعه زیست فناوری در هیات محترم دولت جمهوری اسلامی ایران.۲- در صورت پیشرفت ایران در زمینه زیست فناوری اعتماد به نفس و اقتدار ملی در زمینه علمی افزایش پیدا کرده موجب کسب وجهه علمی در مجامع بین المللی می شود. ۳- امكان جلب همکاری علمی کشورهای مسلمان ثروتمند از جمله کشورهای منطقه میتواند در تحکیم روابط سیاسی و نیز تامین بخشی از بودجه های تحقیقاتی موثر باشد. ۴- جلب همکاری علمی – تحقیقاتی برخی کشورهای پیشرفته برای تقویت و تحکیم روابط سیاسی ایران در سطح جهانی موثر خواهد بود. ۵- موقعیت ژئوپلوتیک ایران در منطقه.
اقتصادی
۱- امکان استفاده از وامهای اعطایی از سوی سازمانهای بین المللی.٢- امکان استفاده از سرمایه گذاری خارجی و سرمایه گذاری ایرانیان خارج ازکشور. ٣- امکان جلب سرمایه گذاری بخش خصوصی و مشارکت مردم بصورت انتشار اوراق مشارکت.۴- محصولات زیست فناوری دارای ارزش افزوده بسیار بالایی هستند.۵- جذب بودجه برای انجام پروژه های مشترک در زمینه زیست فناوری. ۶-وجود منابع غنی زیستی در سرزمین ایران. ۷- وجودبازار مصرف داخلی مناسب. ۸-وجود ذخایر ژنی مختص ایران. ۹- وجود انرژی ارزان و فراوان. ۱۰- نیروی کار فراوان
فرهنگی
۱- امکان استفاده از توان علمی سازمانهای بین المللی مانند بونسکو و فائو سازمان کنفرانس اسلامی و سازمان بهداشت جهانی و…٢- وجود اولویت برنامه تحقیق و توسعه زیست فناوری نوین در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور. ٣- دسترسی نسبتا سهل و آسان به دانش فنی در رشته های مختلف زیست فناوری نسبت به سایر فناوری ها.۴- امکان اجرای پروژه های تحقیقاتی مشترک با کشورهای پیشرفته و سازمانهای بین المللی مانند , ICLARM. JPGRI , ILRI ۵- وجود محققین ایرانی خارج از کشور و امکان مشارکت آنها در اجرای طرح های تحقیقاتی.
اجتماعی
۱- گوناگونی زیست بوم ایران و دسترسی به آبهای خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر و تقویت و بهره برداری از این منابع با استفاده از تواناییهای زیست فناوری میتواند به توزیع مناسب و تثبیت جمعیت کمک موثری بنماید.۲- امکان استفاده از توان اقتصادی بنگاههای خیریه و برقراری ارتباط با اشخاص خیر، سازمانهای خیریه و اوقاف که میتوان از امکانات مالی آنها در جهت انجام تحقیقات بهره برداری نمود. ٣- وجود شبکه های رادیویی، تلویزیونی نشریات مختلف (روزنامه ها – مجله ها و…) و سایر امکانات رسانهای و آموزش و پرورش در داخل کشور برای دادن آگاهی و اطلاعات به عموم مردم درباره زیست فناوری. ۴- وجود درصد بالای قشر جوان تحصیل کرده.
دفاعی – امنیتی
جمهوری اسلامی ایران در صورت دستیابی به علم و فناوری در رشته های مختلف زیست فناوری،قادر خواهد بود تا بستر مناسبی برای تامین امنیت غذایی،بهداشتی و دفاع در برابر سلاحهای بیولوژیکی ایجاد نماید.۲- امکان عقد معاهدات با کشور های دیگر.