استنتاج و تدوین علایق و آرمانهای هر جامعه با کشور با توجه به فرآیند زیر و درنظر گرفتن ترتیب اولویت آنها، صورت میگیرد :
* – ایدئولوژی، باورها و فرهنگ حاکم بر جامعه.
* – قانون اساسی یا همان تجلیگاه ایدئولوژی و آرزوهای جامعه.
* – دیدگاهها و نظرات کلی رهبر و مسؤولین طراز اول کشور.
* – دیدگاهها و نظرات کلی نخبگان علمی زیست فناوری .
* – دیدگاههای جهانی درباره استفاده از زیست فناوری.
به طوری که قبلا گفته شد، آرمانهای ملی یک ملت معمولا در جهان بینی، ایدئولوژی و نظرات رهبران آن ملت وجود دارد و در قانوناساسی منعکس و متجلی میشود. قانون اساسی جمهوریاسلامیایران که خون بهای شهیدان و نشأت گرفته از مکتب حیات بخش اسلام است، آرمانها و دیدگاههای ملتایران را در ابعاد مختلف زندگیاجتماعی منعکس کرده است. در اینجا دسته ای از دیدگاه های ملی مربوط به کسب علم و فناوری تشریح میشوند :
الف – ایدئولوژی و فرهنگ حاکم بر جامعه ایران:
ایرانیان از سپیده دم تاریخ و از دورانهای اولیه تشکیل اجتماعات بشری و تاسیس دولت به ملت، در زاد و بوم خود موحد بوده و با پیروی از آیین اهورایی دیگر مردمان را به یکتا پرستی تشویق و ترغیب می کردند. پس از ظهور اسلام و اعلام این آیین مبین توسط پیامبر گرامی، حضرت ختمی مرتبت محمد بن عبدا…(ص)، اکثریت یرانیان با تمام وجود خود این آیین الهی را پذیرفته و به آن گرویدند و از آن پس در ترویج، توسعه و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی بیش از سایر ملل و حتی بیشتر و برتر از اعراب کوشیدند.
اکنون،بیش از ۹۸٪ جمعیت ایران مسلمان بوده و حدود ۹۳% آنان شیعه اثنیعشری و پیرو فقهجعفری می باشند. دین مبین اسلام که ایدئولوژی اصلی حاکم بر جامعه ایران است، تمام ابنای بشر را به صلح و برادری و بندگی خداوند یکتا دعوت میکند و از ابتدای ظهور خود انسانها را به کسب علم و معرفت و تلاش و تکاپو برای بهبود زندگی دنیوی و رسیدن به تکامل و تعالی معنوی و پاکیزگی نفس برای آخرت، ترغیب و تشویق نموده است.
ب – قانون اساسی یا همان تجلیگاه ایدئولوژی و آرزوهای جامعه:
(۱) قسمت (ب) – بند ۶،اصل دوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران:
“استفاده از علوم و فنون و تجارب پیشرفته بشری و تلاش در پیشبرد آنها”
(۲) بندهای ۲، ۴ و ۱۳ از اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران:
بند ۲:
“بالا بردن سطح آگاهیهای عمومی در همه زمینه ها با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانههای گروهی و وسایل دیگر.”
بند ۴:
“تقویت روح بررسی و نتبع و ابتکار در تمام زمینه های علمی، فنی،فرهنگی و اسلامی از طریق تاسیس مراکز تحقیق و تشویق محققان”
بند ۱۳:
“تامین خودکفایی در علوم و فنون، صنعت و کشاورزی و امور نظامی ومانند اینها.”
(۳) بندهای ۱ و ۹، از فصل چهارم – اصل چهل و سوم
بند ۱:
“تامین نیازهای اساسی مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لازم برای تشکیل خانواده برای همه.”
بند ۹:
“تاکید بر افزایش تولیدات کشاورزی، دامی و صنعتی که نیازهای عمومی را تامین کند و کشور را به مرحله خودکفایی برساند و از وابستگی برهاند.”
(۴) اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوریاسلامیایران:
“در جمهوری اسلامی، حفاظت از محیطزیست که نسل امروز و نسلهای بعدی باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می گردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیطزیست با تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا کنند، ممنوع است.”
(۵) اصل یکصدو پنجاه و چهارم:
“جمهوری اسلامی ایران سعادت انسان در کل جامعه بشری را آرمان خود می داند و بهره مندی از استقلال و آزادی و حکومت حق و عدل را حق همه مردم جهان میشناسد.”
پ – دیدگاهها و نظرات کلی رهبر و مسؤولین طراز اول کشور:
حضرتامامخمینی(ره)رهبرکبیرانقلاباسلامی، در پیام خود به مناسبت شروع دوران بازسازی (بعد از جنگتحمیلی) فرمودند:
“مهمترین عامل در کسب خودکفایی و بازسازی، توسعه مراکز علمی و تحقیقائی، تمرکز و هدایت امکانات، تشویق کامل و همه جانبه مخترعين، مكتشفين و نیروهای متعهد و متخصص است که شهامت مبارزه با جهل را دارند و از لاک نگرش انحصاری علمی به غرب و شرق در آمده و نشان دادند که می توانند کشور را روی پای خود نگهدارند. انشاءا….. این استعدادها در پیچ و خم کوچه های اداره ها خسته و ناتوان نشوند.”