مخمر اولین یوکاریوتی است که تعیین توالی شد. همانطور که در منحنی ارائه شده در اسلاید ۱۹ میبینید از سال ۱۹۹۶ تا سال ۲۰۰۰ تعداد ژنهایی که در مخمر شناسایی شد به ۳۷۰۰ رسید و در سال ۲۰۱۰ به ۶۰۰۰ رسید. در حال حاضر در سال ۲۰۱۸ به جز تعداد بسیار محدودی که میتوان از آنها صرف نظر کرد تمام ژنهای مخمر شناسایی شدهاند.
از این قسمت به بعد به طرف کلونینگ حرکت میکنیم. غرض از مطرح کردن این مبحث این است که اگر بخواهیم در آزمایشگاه روی مخمر کار کنیم به طوری که هدفمان بیان ژن خاصی باشد باید از selection markerها استفاده کنیم. اگر سویه کامرشیال دردسترس باشد که میتوانیم آن را بخریم مثلا فرض کنید ممکن است یک سویه ura auxotroph مورد نیاز داشته باشیم که کامرشیال در دسترس است. اما لازم است بدانیم که میتوانیم همانطور که شکمن توانست موتانهای مورد نظر خود را درآزمایشگاه به دست بیاورد ما هم میتوانیم این کار را بکنیم.
برای این کار باید مخمر یا قارچرشتهای را تحت تأثیر موتاژن قرار دهید و به طوری که باعث random mutation شود.(تارگت موتاسیون هم میتوانید انجام دهید. سپس موردی را که دنبال آن هستید؛ بجویید و جدا کنید.فرض کنید که در آزمایشگاه به ura auxotroph نیاز داریم، ابتدا مخمر را تحتتأثیر UV قرار میدهیم. سپس در زمانهای مختلف، نمونهبرداری میکنیم.
برای این که میزان تابش اشعه را تعیین کنیم باید بررسی کنیم که در عرض چند ثانیه باعث از بین رفتن مخمر میشود. معمول این است که آنقدر از UV استفاده کنیم که ۵۰ درصد از مخمرها کشته شوند. اما ما به دنبال این هستیم که ۹۵درصد از سلولها بمیرند. چرا؟ علت این است که وقتی فقط ۵ درصد از سلولها زنده میمانند شانس وجود موتاسیون بالاتر است در حالیکه در باقیماندهی سلولی ۵۰ درصدی نیاز به اسکرین و غربال بیشتری وجود دارد.
سلولهای زندهی باقیمانده را روی محیط خیلی غنی رشد میدهیم تا بتوانیم تمام موتانتها را به دست بیاوریم. سپس آنها را روی یک محیط خیلی فقیر (محیط حداقل) کشت میدهیم. هر موتانتی برای رشد بر روی چنین محیطی نیاز به یک یا چند مادهی دیگر دارد. بنابراین با ساخت محیطهای کشت متنوعی که از محیط حداقل به علاوه یک یا چند مادهی دیگر (اسیدآمینه؛ نوکلئوتید، ویتامین…) ساخته شدهاند میتوانیم پی ببریم که هر کدام از موتانتها نقص در ساخت چه مادهای دارند و ژن موتانت شده را پیدا کنیم. کار چندان سختی نیست وکاملاً عملی است.
نتیجه
ساخت موتانت در آزمایشگاه به وسبلهی Random mutagenesis
[۱] minimal meduim
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.