امنیت مقوله ای است که تنها بعد نظامی آن مطرح نمی باشد و برای استقرار امنیت در یک جامعه باید ابعاد مختلف آن یعنی امنیت سیاسی، اقتصادی، نظامی و اجتماعی – فرهنگی را مدنظر قرار داد. تواناییهای بالفعل و بالقوه زیست فناوری در بخش های مختلف به خوبی نقش و اهمیت آن را در افزایش و تقویت ضریب امنیتی یک جامعه روشن می سازد. از طرفی استفاده از موجودات زنده (باکتری ها، ویروس ها، قارچها و …) و با فرآورده های سمی به عنوان سلاح کشتار فردی با جمعی از گذشته های بسیار دور مد نظر بوده، کماکان به اشکال مختلف تداوم یافته است. اطلاعات ثبت شده در این زمینه به بیش از ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یعنی زمانی که اجساد حیوانات آلوده به بیماریهای عفونی برای مسموم کردن آب آشامیدنی دشمن مورد استفاده قرار می گرفت، بر می گردد. استفاده سازمان یافته تر از آن، زمانی انجام شد که انگلیسی ها پتوهای آغشته به آبله را برای آمریکایی ها فرستادند. در جنگ جهانی اول طرفین متخاصم، سلاحهای میکروبی را علیه یکدیگر به کار بردند و موجب کشتار های وحشتناکی شدند. در وقایع پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ میلادی نیز توسط گروههای تروریستی، بسته های حاوی باکتری سیاه زخم برای برخی مقامات آمریکایی ارسال میشد که هرگز عاملان آن مشخص نشدند. امروزه به دلیل اقدامات و تواناییهای جدی برخی از کشورهای جهان در زمینه تولید و انباشت سلاحهای بیولوژیکی، مساله بیوتروریسم مطرح شده است که تهدیدی بسیار جدی برای به خطر انداختن امنیت فردی در سراسر جهان می باشد.
بسیاری از کشورها در کنار اقدامات آشکار و پستهان خود برای تولید انواع سلاحها، از تولید سلاحهای بیولوژیکی غافل نشده اند. سالهاست که کشورهایی مانند آمریکا، انگلستان، آلمان، فرانسه، روسیه، اسرائیل و حتی کشورهای جهان سومی همچون عراق به طور رسمی مراکز تحقیقاتی و تولیدی برای سلاحهای بیولوژیکی ایجاد کرده اند و با صرف هزینه های گزاف و ولع بسیار، نسبت به تولید و انباشت عوامل مولد بسیاری از بیماریها اقدام نموده اند. اختصاص بودجه ۳ میلیارد دلاری موسسه پژوهشی سازمان دفاع آمریکا برای تحقیق در زمینه روش های تشخیص و مقابله با سلاحهای بیولوژیکی در یکی از سالهای پایانی دهه ۱۹۹۰ میلادی، دلیلی بر اهمیت دفاعی این فناوری است.
در سال ۱۹۹۹ میلادی انجمن پزشکی انگلستان BMA اعلام کرد که تولید ماده از میان برنده نژاد خاصی از انسانها در مقیاس زمانی کوتاه – ۵ تا ۱۰ سال آینده – ممکن خواهد شد.
با توجه به مواردی که شرح داده شد از جنبه تاریخی می توان دسترسی بشر به سلاحهای بیولوژیکی را به مقاطع زیر تقسیم نمود:
مرحله اول: استفاده های کنترل نشده و ناشناخته از عوامل مختلف، مثل استفاده از اجساد حیواناتی که به دلیل بیماریهای عفونی تلف شده بودند، برای آلوده ساختن آب آشامیدنی دشمن.
مرحله دوم: تکثیر عوامل میکروبی و استفاده سازماندهی شده از آنها.
مرحله سوم: تولید عوامل مقاوم به آنتی بیوتیک ها و در نهایت سلولهای تغییر یافته ژنتیکی. این مرحله با ورود زیست فناوری به عرصه علمی رشد خود را شروع نموده، با تکمیل پروژه موسوم به پروژه ژنوم انسانی به اوج خود رسیده است.
امروزه فعالیتهای تحقیقاتی مربوط به سلاحهای بیولوژیکی به چند دسته زیر تقسیم می شود:
(۱) تحقیق ، در مورد تولید و انباشت مواد بیولوژیکی و میکروارگانیسم های دارای خاصیت سمی برای انسان، حیوانات و گیاهان و محیط زیست.
(۲) انجام تغییرات ژنتیکی برای مقاوم ساختن عوامل میکروبی نسبت به برخی داروها.
(۳) تحقیق در مورد سلاحهایی که برای از بین بردن یک نژاد خاص و موسوم به پاکسازی نژادی طراحی می شود.
(۴) تحقیق در مورد تهیه واکسن های اختصاصی، داروها و مواد از بین برنده آلودگیهای محیطی.
سیاسی
۱- وجود کمیته ملی زیست فناوری در سطح بالایی از قوه مجریه ٢- وجود خواسته تلاش و حمایت مسؤولین طراز اول جمهوری اسلامی ایران برای به کارگیری زیست فناوری در کشور.۳- ارتباط با اتریش (زمینه تحقیقات مشترک در مورد زیست فناوری کشاورزی)۴- عضویت در ICGEB در ایتالیا که جزء UNIDO است).۵- امکان تقویت ارتباط با کشور کوبا، اسپانیاو فرانسه. ۶- برتری علمی نسبت به کسور های همسایه و اسلامی.
اقتصادی
١- وجود ابزارآلات، تجهیزات، ماشین آلات و یا وسایلی که فناوری در آن جای گرفته است (فن افزار یا Techno
– Ware ) به حد وفور در بخش صنایع کشور و واحدهای تحقیقاتی برای عملیات تولید محصولات تحقیقاتی زیست فناوری
۲- وجود درآمد حاصل از فروش نفت و صندوق پس انداز ارزی که باید در راه ایجاد زیر ساخت ها هزینه شود.
٣. کسب درآمد از فعالیتهای زیست فناوری در بعد اقتصادی (تولید سرم و واکسن).
فرهنگی
١- توانایی فنی و مهندسی مناسب نرم افزاری در بخش صنایع کشور برای ساخت تجهیزات و مواد آزمایشگاهی مورد نیاز برای تحقیقات زیست فناوری.
٢- وجود متخصصین در رشته های مختلف زیست فناوری به تعداد قابل توجه که بیشتر آنها موفق به دریافت Ph . D از کشورهای پیشرفته غربی شده اند و به عبارت دیگر وجود انسان افزار ( Human – War ) نسبتا مناسب
٣- وجود تجارب تحقیقاتی مفید و مناسب در بخش کشاورزی و پزشکی ۴- وجود اولویت فعالیتهای تحقیقاتی درزمینه فناوری های نوین در برنامه های دولت جمهوری اسلامی ایران۵۔ توان پژوهشی در تحقیق و توسعه(D&R)
اجتماعی
۱- وجود شش مرکز و سازمان تحقیقاتی با تجهیزات، نیروی انسانی و تجربه نسبتا مناسب در زمینه تحقیقات زیست فناوری نوین. ۲- استفاده از زیست فناوری، دولت را قادر می سازد که برخی از نیازهای بهداشتی و درمانی مردم را تامین نماید. ۳- توسعه زیست فناوری میتواند اشتغال زا باشد. ۴- در صورت بهره برداری از توانایی زیست فناوری در بخش کشاورزی و محیط زیست تا حدودی از مهاجرت روستاییان جلوگیری خواهد شد. ۵۔ وجود شبکه های بیوتکنولوژی پزشکی وپزشکی ملکولی در کشور.
دفاعی – امنیتی
وجود عزم راسخ در مسؤولين رده بالای امنیتی – دفاعی برای ایجاد ساختارهای مناسب جهت مقابله با تهديدات بالقوه و بالفعل حاصل از کاربرد غیر متعارف زیست فناری. ٢- وجود منابع غنی طبیعی که در صورت بهینه سازی و بهبود روشهای بهره برداری، از قابلیت تضمین امنیت غذایی برخوردار باشند. ۳- وجود مراکز دانشگاهی – تحقیقاتی ت ا دارای توانایی های بالقوه بسیار جهت ارائه از راهکارهای مناسب علمی – عملی برای مد مقابله با تهدیدات حاصل از زیست فناوری۔ ۴- عضویت ایران در مجامع مختلف بین المللی مرتبط با این مقوله (مثل کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی با bwc) که امکان ارائه نظرات صلح جویانه ایران را در مراجع جهانی، جهت اعمال فشار بر کشورهای تهدید کننده ایجاد میکند. ۵- مقبول شدن ایران به عنوان یک کشور صلح دوست و مخالف توسعه سلاح های غیرمتعارف در مجامع بین المللی.